Wiosenne wydanie SZOSY dostępne od 9 marca

Sezon ścigania otwierają wiosenne klasyki po belgijskich i francuskich brukach, o których Kuba Zimoch w najnowszym numerze SZOSY pisze, że to najbrutalniejsze kolarskie pojedynki, najbardziej niecierpliwie wyczekiwane przez kibiców.

2015 Paris-Roubaix
Jurgen Roelandts (BEL/Lotto-Soudal) ucieka na trasie 113. edycji Paryż-Roubaix 2015.
Fot. Kristof Ramon

Królem wiosny przez wiele lat był Szwajcar Fabian Cancellara, który w tekście Wolfganga Brylli, zapowiedział, że po tym sezonie zakończy zawodową karierę. Opisujemy również innych, legendarnych herosów bezwzględnej wiosennej rywalizacji.

W walce o prymat, nie tylko na pavès, wyjątkowo zdeterminowane są panie. Rozgrywany w tym roku po raz pierwszy kobiecy World Tour, który zastąpił archaiczny Puchar Świata, otworzy Strade Bianche. W tekście „Dzień kobiet” przybliżamy ten i inne wyścigi kobiecego kalendarza. Piszemy także o drużynie polskich szosowców, z Ryszardem Szurkowskim na czele, która w 1974 roku w wyścigu Paryż-Nicea rywalizowała z zawodowcami, m.in. Eddym Merckxem.

My sami również trochę pojeździliśmy. Kręciliśmy się wokół Ślęży z Bartkiem Huzarskim, poznając szosy, na których zaczynał przygodę z kolarstwem i przy okazji rozmawiając z nim o jego karierze. Krzysztof Sienkiewicz zdobył jeden z najdłuższych szosowych podjazdów świata, liczący 57 km i prowadzący na szczyt Haleakalā, a drogę przez mękę opisuje w reportażu zatytułowanym „Tour de Hawaje”. Odwiedziliśmy siedzibę Decathlona w Lille, poznając tajniki powstawania rowerów i akcesoriów do nich sygnowanych marką B’Twin.

O treningu na czczo pisze Arek Kogut, a o treningu „z głową”, czyli sile psychiki sportowca, z Michałem Dąbskim rozmawia Paweł F. Majka.

Najnowszego numeru magazynu pasjonatów kolarstwa SZOSA szukajcie w kioskach, empiku, sklepach rowerowych i w naszym sklepie internetowym. Miłej lektury!

Written By
More from Redakcja

Wygrana Pogačara

Angielski jest passé. Teraz w peletonie mówi się po słoweńsku. Dwumilionowy kraj,...
Czytaj więcej

1 Comment

Comments are closed.